Čilské Empanadas

Empanadas patria tradične k typickým čilským jedlám, ktoré najmä počas osláv vlasti 18. septembra (fiestas patrias) nesmú chýbať v žiadnej čilskej domácnosti. Počas osláv sa v každom meste organizujú takzvané ramadas (niečo na spôsob vinobrania na Slovensku), kde sa empanadas hojne konzumujú. 

Receptempanadas

Ingrediencie na prípravu cesta:
1kg múky
2 lyžice prášku do pečiva
200g tuku na pečenie
1 čajová lyžička soli
1 vajce
1/2 litra mlieka

Ingrediencie na prípravu plnky:
1/2kg mletého hovädzieho mäsa
1 kg cibule
1 šálka bieleho vína
olej
4 varené vajcia 
Olivy 
Sušené hrozienka
Soľ
Korenie: zmes rôznych korení, oregano, červená paprika a rasca príp. iné

Príprava cesta:
Zmiešame múku, soľ a prášok do pečiva a pridáme roztopený tuk na pečenie, vajce a mieko. Rukami miesime na drevenej doske dovtedy, kým nezískame homogénnu hmotu. Ak je cesto príliš suché prilejeme mlieko. Ak naopak príliš mäkké pridáme múku. 
Necháme cesto chvíľu odpočínuť v chladničke. Neskôr cesto vyvalkáme a vykrojíme kruhy o priemere 25 cm.  

Príprava plnky:
Pokrájame cibuľu na malé kocky a smažíme ju v hrnci na miernom plameni cca 20 min. Cibuľu miešame a postupne do nej pridávame víno. Dochutíme ju korením, osolíme a pridáme mleté mäso, ktoré varíme približne 5 až 7 minút.

Do stredu vykrojených kruhov z cesta vložíme lyžicu mäsovej plnky, koliesko uvareného vajíčka a dve sušené hrozienka (ak je mäsová plnka príliš tekutá, vodu vylejeme). Kruh preložíme na polovicu a okraje jemne spevníme kvapkou vody. Pre zlatistú farbu ho ešte pred pečením môžme potrieť rozšľahaním vajíčkom. Pečieme približne 20 až 30 minút na 200°C.